Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan tároljuk az almát, hogy szép friss maradjon?

Az alma könnyedén eltárolható akár hónapokon át is, a megfelelő körülmények között.


Ha csak pár darab almánk van, a legjobb megoldás a hűtőben vagy a pincében tárolni. Ha a pince hőmérséklete nem elég alacsony, helyezzük az almákat egy szigetelt konténerbe, azt pedig egy fűtésmentes épületbe. A legjobb valamilyen fonott kosár vagy kaspó a tárolásra. Ha egyszerű műanyag zacskót használunk a tárolásra, ne felejtsünk el apró lyukakat szúrni rá, különben a még hamarabb is  megromlanak az almák mintha szabadon hagyjuk. De ha lehet, inkább kerüljük a hagyományos műanyag zacskókat!

Fontos, hogy csak ép, egészséges és mosatlan almákat tároljunk. Lehetőleg valami hűvös helyet keressünk neki. A legjobb egy pine, de egy hűvösebb éléskamra vagy garázs is megfelelő lehet A legkedvezőbb tárolási hőmérséklet 0 - 4 °C, de ügyeljünk rá, hogy a levegő nedvességtartalma 90%-os legyen. Ha kevés a helyünk, és ládában tároljuk az almákat, semmi esetre se béleljük ki a ládákat papírral (nedvszívó hatása miatt) és hetente válogassuk át az almákat, mert az alján lévő alma lehet, hogy puhább volt, vagy nem vettünk észre rajta valamilyen kisebb sérülést. Az ugyanis elkezd rohadni, és sajnos a többi almára is átterjed a betegség.

A lakásba mindig csak annyi almát vigyünk be, amennyit egy pár nap alatt el is fogyasztunk. Tévhit, hogy a mosott és hűtőben tárolt gyümölcs tovább eláll. Tegyük bele egy kisebb kosárba, vagy akár a spájz aljára, és csak azt mossuk meg, amit éppen meg is eszünk.

Fajtától függ, hogy melyik almát meddig lehet tárolni. A Jonathan almát 2-4 hónapig, míg az Idared fajtát 6-8 hónapig is el lehet mindenféle kockázat nélkül tárolni.

Tartalomhoz tartozó címkék: kényelem tárolás